پخش زنده
امروز: -
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در واکنش به ادعای رافائل گروسی درباره همکاری نکردن ایران با آژانس گفت: ۲۲ درصد از کل فعالیتهای آژانس به راستی آزمایی برنامه هستهای ایران اختصاص دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از وین، رضا نجفی نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در واکنش به ادعای رافائل گروسی مدیرکل آژانس درباره همکاری نکردن ایران با آژانس گفت: در حالی که تنها سه درصد از کل تأسیسات هستهای جهان در ایران قرار دارد، ۲۲ درصد از کل فعالیتهای آژانس به راستی آزمایی برنامه هستهای ایران اختصاص دارد. جالب این است که حدود ۲۲ میلیون دلار سالانه؛ هزینهای میشود که آژانس در خصوص فعالیتهای راستی آزمایی در ایران انجام میدهد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما گفت: در سال ۲۰۲۴ تقریباً؛ حدود ۱۰ بازرس در هر روز کاری در تأسیسات ایران حضور داشتهاند.
نجفی افزود: ادعا میشود که ایران، چون چند تا بازرس را از لیست بازرسان انتصابی خارج کرده است؛ در توانایی آژانس تاثیر گذاشته است؛ این درحالی است که هنوز ۱۲۵ بازرس بعنوان بازرس منتصب ایران در لیست هستند از کشورهای مختلف و حتی از کشورهای اروپایی و جالبتر اینکه در ادارهای که در وین بعنوان اداره ایران برای راستی آزمایی هست بیش از هفتاد نفر کارشناس دارند کار میکنند.
نماینده ایران با اشاره به اینکه؛ آژانس در سال ۲۰۲۴ تعداد روزبازرسی اش در ایران بیش از ۲ هزار و ۳۴۵ روز نفر بازرس در روز بوده است؛ افزود: این به معناست در سال ۲۰۲۴ تقریباً؛ حدود ۱۰ بازرس در هر روز کاری در تأسیسات ایران حضور داشتهاند.
نجفی تاکید کرد: بنابراین تمام ادعاهایی که میگویند ایران همکاری نمیکند؛ ادعای نادرستی است و ما رد میکنیم.
نماینده ایران افزود: ادعاهایی که در گزارش آژانس درج شده است موضوعاتی است که مربوط به ادعاهای بی اساس بیست سال پیش است و تمام این ادعاها در قالب یک گزارش در سال ۲۰۱۵ بعنوان ارزیابی نهایی آژانس از تمام فعالیتهای گذشته منعکس شده و خود شورای حکام در سال ۲۰۱۵ با یک قطعنامه؛ تمام آن فعالیتهای گذشته را بست و هیچ موضوع باقیماندهای از موضوعات گذشته بعد از ۲۰۱۵ دیگر وجود نداشت.
وی گفت: ادعاهایی که مطرح میشود در چند مکان آثار اورانیوم پیدا شده است؛ وجود آثار اورانیوم دلیلی بر فعالیت هستهای نیست. چنانکه نیروهای امنیتی ما از فعالیتهای جاسوسی در برخی از مکانها؛ اطلاعاتی بدست آوردهاند و این اطلاعات را به آژانس هم دادهاند و احتمال زیاد آن است که برخی از آثار اورانیوم؛ بخاطر خرابکاریهایی است که صورت گرفته است.
نماینده ایران گفت: متاسفانه با سو استفاده از برخی از نکات منفی که در گزارش است سه کشور اروپایی به همراه آمریکا در حال تهیه قطعنامهای هستند که بین کشورهای عضو منتشر کردند و بدون هیچ مبنای حقوقی و بدون اینکه به اساسنامه آژانس استناد بتوانند بکنند (در اساسنامه آژانس امده است ابتدا باید بازرسین عدم پایبندی یک کشور عضو به مدیر کل گزارش کنند و پس از آن مدیر کل عدم پایبندی را به شورای حکام گزارش کند) در گزارش مدیر کل حتی با وجود همه ادعاها؛ هیچ جا ذکر نشده است که ایران عدم پایبندی دارد به تعهدات پادمانی معاهده عدم اشاعه.
وی گفت: به هرحال این قطعنامه؛ قطعنامهای خواهد بود که اساسش در واقع سیاسی است و نه فنی و حقوقی و این کشورها بخاطر اهرمهایی که دارند؛ دارند فشار میآورند و البته بعضی از کشورهای عضو؛ هم پیمانشان هستند و دارند تلاش میکنند که این قطعنامه را تصوصب کنند.
نجفی با اشاره به اینکه در صورت تصویب این قطعنامه ایران به شدت عکس العمل نشان خواهد داد؛ تاکید کرد: ما ابزارهایی داریم چه در میدان و در تاسیسات و چه ابزارهایی که در زمینههای حقوقی و سیاسی داریم و انشالله به این اقدام ناشایسته پاسخ خواهیم.