• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۳۷۲۴۵
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۸
تهران » سیاسی
محمدخانی:

دیپلماسی پیش‌ دستانه تهران در اجلاس بریکس

سخنگوی شهرداری تهران گفت: دیپلماسی پیش‌دستانه در تشکیل مجمع شهر‌های عضو بریکس، باعث اثرگذاری فعال تهران در این رویداد بین‌المللی شد.

دیپلماسی پیش‌ دستانه تهران در اجلاس بریکس

به گزارش ­خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از پایگاه خبری شهر، عبدالمطهر محمدخانی سخنگو و رئیس مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران با اشاره به جایگاه بریکس، اظهار کرد: سازمان بریکس، به‌عنوان یک نهاد بین‌المللی نوظهور، طی سال‌های اخیر توانسته نقش بسیار مؤثری در عرصه بین‌المللی ایفا کند. کشور‌های عضو این ساختار، اعم از بریکس و بریکس پلاس، در مجموع نزدیک به ۴۵ درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند و بخش قابل‌توجهی از اقتصاد دنیا را در اختیار دارند. این ساختار در حقیقت پاسخی به هژمونی نهاد‌های بین‌المللی است که توسط کشور‌های غربی شکل گرفته‌اند.

محمدخانی به راهبرد‌های دیپلماسی شهری شهرداری تهران اشاره کرد و افزود: در مسیر بین‌المللی‌سازی تهران، یکی از برنامه‌های کلیدی ما، توسعه تعاملات با سازمان‌های معتبر جهانی در حوزه مدیریت شهری است. در همین راستا همکاری با نهادهایی، چون متروپولیس و سازمان جهانی شهر‌ها (UCLG) در دستور کار قرار گرفت.

وی با عنوان اینکه یکی از اهداف مهم ما برقراری ارتباط با ساختار بریکس بود، تصریح کرد: در ابتدای مسیر، بستر لازم برای فعالیت شهر‌ها در قالب بریکس به‌صورت مستقل و رسمی فراهم نبود و ما منتظر بودیم تا این فضا ایجاد شود. خوشبختانه در دولت شهید رئیسی پیشنهاداتی از سوی شهردار تهران در این زمینه ارائه شد که با استقبال دولت و همراهی وزارت امور خارجه روبه‌رو شد.

محمدخانی با قدردانی از همکاری‌های دولت سیزدهم در پیشبرد این هدف، ادامه داد: در دولت جدید به ریاست دکتر پزشکیان و به‌ویژه با حمایت و پیگیری‌های مجدانه دکتر عراقچی و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، روند عضویت و حضور فعال شهر‌های ایرانی در سازوکار بریکس شتاب بیشتری گرفت.

وی افزود: بخشی از موفقیت در برنامه‌ریزی سفر اخیر و حضور مؤثر تهران در نشست مقدماتی اتحادیه شهر‌های بریکس، مستقیماً مرهون تلاش‌ها و همراهی‌های وزیر امور خارجه است.

رئیس مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران با اشاره به نشست در کازان روسیه خاطر نشان کرد: در این نشست که گام نخست برای شکل‌گیری اتحادیه شهر‌های بریکس بود، تهران نقشی محوری داشت، اما سایر کلان‌شهر‌های کشور نیز حضوری چشمگیر و مؤثر داشتند. به‌عنوان نمونه شهر مشهد نیز مشارکت فعالی در این اجلاس داشت. در واقع حضور منسجم و پررنگ نمایندگان شهر‌های مختلف ایران در این رویداد، جلوه‌ای از توانمندی دیپلماسی شهری جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه‌ای و جهانی بود.

محمدخانی در ادامه به تجارب میدانی و تبادل تجربیات شهری در جریان این سفر اشاره کرد و افزود: یکی از تجربیات جالب و قابل‌توجهی که در جریان نشست‌ها مطرح شد، مربوط به شهر ریودوژانیرو در برزیل بود. در این شهر، موفق شده‌اند حدود ۳۰ درصد از سفر‌های درون‌شهری را به‌صورت کامل پیاده انجام دهند. این تغییر رویکرد نشان‌دهنده حرکت آگاهانه شهر‌های پیشرو به سمت کاهش وابستگی به خودرو‌های شخصی و تقویت اولویت‌های انسان‌محور در سیستم حمل‌ونقل شهری است؛ مدلی که در آن سلسله‌مراتب جابه‌جایی از خودروی شخصی به حمل‌ونقل عمومی، از آن به دوچرخه و اسکوتر و درنهایت به پیاده‌روی تغییر یافته است.

در ریودوژانیرو حدود ۳۰ درصد از سفر‌های درون‌شهری به‌صورت کاملا پیاده انجام می‌شود­

وی با اشاره به اقدامات شهرداری تهران در این زمینه افزود: در تهران نیز پروژه‌های شاخصی در همین راستا تعریف و اجرا شده است. از جمله می‌توان به طرح پیاده‌راه و مسیر دوچرخه در رود دره فرحزاد اشاره کرد که سال گذشته آغاز شد. در ریو به نقطه‌ای رسیده‌اند که درصد قابل توجهی از حمل‌ و نقل پیاده انجام می‌شود؛ اتفاقی که به‌طور مستقیم با کاهش آلودگی هوا و ارتقای سلامت شهروندان مرتبط است.

محمدخانی همچنین به وضعیت حمل‌ و نقل پاک در تهران اشاره کرد و گفت: در عین حال مشاهدات میدانی ما از مقایسه زیر ساخت‌ های حمل‌ و نقل برقی در برخی شهر‌های میزبان اجلاس، نشان می‌دهد که تهران در حوزه توسعه ناوگان حمل‌ و نقل برقی به‌ ویژه اتوبوس‌های برقی، از وضعیت نسبتاً بهتری برخوردار است. هرچند به دلیل فشردگی برنامه‌های اجلاس فرصت بررسی کارشناسی دقیق وجود نداشت، اما آنچه به‌صورت میدانی مشاهده شد، این بود که تهران در زمینه بهره‌گیری از اتوبوس‌های برقی گام‌های مؤثری برداشته و روند توسعه آن نیز رو به افزایش است.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: امید داریم در سال جاری، بتوانیم به نقطه‌ای برسیم که تمام ناوگان اتوبوسرانی فعال در محدوده طرح ترافیک و محدوده کنترل آلودگی هوا به‌طور کامل برقی شود. تحقق این هدف، گامی بلند در جهت تحقق حمل‌ونقل پایدار و ارتقاء کیفیت زیست شهری در تهران خواهد بود.

انسجام بریکس می‌تواند منجر به ایجاد تغییر در موازنه اقتصادی جهان شود

محمدعلی شفیعی، کارشناس بین‌الملل و مدیر اداره سازمان‌های بین‌المللی نیز با اشاره به فلسفه شکل‌گیری گروه بریکس، این نهاد نوظهور را نتیجه مطالبه جمعی کشور‌های غیرغربی برای تأثیرگذاری مستقل در نظم جهانی دانست و گفت: سازمان‌هایی اینچنینی عمدتاً تحت نفوذ و کنترل قدرت‌های غربی عمل می‌کنند و منافع آنها را در قالب سیاست‌گذاری‌ها و دستورکار‌های جهانی دنبال می‌کنند؛ بنابراین، کشور‌های مؤسس بریکس یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، تصمیم گرفتند در قالب یک همکاری راهبردی، ساختاری مستقل و مبتنی بر منافع خود ایجاد کنند.

وی افزود: در ادبیات روابط بین‌الملل، این الگو با عنوان همکاری جنوب-جنوب شناخته می‌شود؛ مدلی که کشور‌های در حال توسعه یا قدرت‌های نوظهور در آن با یکدیگر به تعامل و هم‌افزایی می‌پردازند.

شفیعی با اشاره به روند توسعه‌ای بریکس در سال‌های اخیر تصریح کرد: نظام میزبانی بریکس به‌صورت چرخشی میان اعضای اصلی انجام می‌شود. در اجلاس آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۳ که شهید آیت‌الله رئیسی نیز در آن شرکت داشت، موضوع گسترش عضویت و پذیرش کشور‌های جدید از جمله ایران، مطرح و مورد موافقت قرار گرفت. عضویت رسمی ایران در سال ۲۰۲۴ و همزمان با میزبانی روسیه، نهایی شد. هدف کلیدی اعضای بریکس، ایجاد همکاری‌های اقتصادی است.

شفیعی در بخش دیگری از اظهارات خود به واکنش‌های غرب نسبت به رشد بریکس اشاره کرد و گفت: برخی تحلیل‌گران ممکن است قدرت فعلی غرب را همچنان برتر بدانند، اما حتی واکنش‌ های مقامات غربی، گواهی بر نگرانی آنها از رشد بریکس است. برای مثال، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در یکی از نخستین مواضعش پس از ورود به کاخ سفید تهدید کرد که در صورت ایجاد ارز مشترک توسط کشور‌های بریکس، تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی علیه آنها اعمال خواهد کرد. این واکنش‌ها، خود اثباتی است بر اینکه انسجام بریکس، توان ایجاد تغییر در موازنه اقتصادی جهان را دارد.

وی ادامه داد: اکنون و با توجه به تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه، روند کنار گذاشتن دلار و جایگزینی ارز‌های ملی در مبادلات دوجانبه میان اعضای بریکس سرعت چشمگیری یافته است. به‌عنوان مثال، گفته می‌شود حدود ۷۰ درصد مبادلات میان چین و برزیل، با ارز‌های ملی خود انجام می‌شود که این عدد بسیار بالایی است چرا که هردو کشور قدرت اقتصادی هستند و حجم مبادلات آنها زیاد است. هند نیز در تعاملات با روسیه در حال پیگیری همین رویکرد است. این روند می‌تواند به ایجاد استقلال مالی میان کشور‌های بریکس منجر شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کشف۱۸۵ قطعه شیء تاریخی درنَرماشیر
معرفی برگزیدگان ۳ جشنواره فرهنگی کودک در رشت
مراسم شهادت امام سجاد (ع) در کشمیر
موضع قاطع نخست وزير عراق در حمايت مجدد از ايران
تاکید مالزیائی‌ها بر رد سفیر پیشنهادی ترامپ
آتش سوزی در جنگل‌های ترکیه
تشدید دردسر‌های ترامپ
سفر معاون وزیرخارجه به نیویورک
۲۵ محرم، سالروز شهادت پیام رسان نهضت عاشورا، امام سجاد (ع)
برخورد پژو پارس با نیوجرسی وسط جاده در فریمان
پیگیری ابعاد حقوقی تجاوز دشمن صهیونی
پیام تسلیت آیت الله سید علی اصغر دستغیب در پی شهادت سرلشکر شهید غیب پرور
تاکید استاندار بر لزوم جذب اعتبارات استان در حوزه‌های مختلف
افتتاح نمایشگاه فردخت در میامی
برگزاری نشست شورای هماهنگی ارزش های دفاع مقدس لرستان
دیواری کوتاه برای مقابله با باد‌هایی بلند
افزایش ۴ درصدی مصرف برق در کهگیلویه و بویراحمد
برای سفر اربعین ثبت نام بیش از ۲۶ هزار نفر در خراسان رضوی
روستای تاریخی فهرج، در راه یونسکو
پیمایش رشته کوه دنا در ۲ روز و صعود به ۴۰ قله
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۱ نظر)