هشدار نسبت به مقاومت آنتیبیوتیکی؛
ضرورت استفاده درست از داروها برای جلوگیری از بحران سلامت
متخصص میکروبشناسی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، در خصوص افزایش نگرانکننده مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتریها هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، به گفته سجاد خرم روز آنتیبیوتیک، دارویی است که برای درمان عفونتهای باکتریایی به کار میرود.متأسفانه بسیاری از مردم بهصورت خودسرانه برای درمان عفونتهای ویروسی نیز از آنتیبیوتیک استفاده میکنند که این یک خطای جدی است. مقاومت آنتیبیوتیکی زمانی اتفاق میافتد که باکتریهای عامل عفونت دیگر به داروها پاسخ نمیدهند و بیماری تبدیل به یک روند طولانی و مزمن میشود.
این وضعیت میتواند بیماری را درمانناپذیر کرده و مشکلات متعددی ایجاد کند.
سازمان بهداشت جهانی اهمیت موضوع را تا جایی دانسته که هفتهای به نام "آگاهی از مقاومت آنتیبیوتیکی" در ماه نوامبر تعیین کرده است.
دکتر خرم روز تأکید کرد: استفاده ناقص و قطع زودهنگام آنتیبیوتیکها یکی از عوامل اصلی ایجاد مقاومت دارویی است.
اگر بیمار پس از بهبود نسبی علائم، مصرف دارو را قطع کند، برخی از باکتریها زنده میمانند و نسبت به دارو مقاوم میشوند.
این باکتریهای مقاوم میتوانند مقاومت خود را به دیگر باکتریها منتقل کنند و خطر شیوع مقاومت آنتیبیوتیکی بیشتر شود.
وی افزود: مقاومت آنتیبیوتیکی نه تنها در جامعه، بلکه در بیمارستانها هم مشکلساز شده و بیماران مدت بیشتری بستری میشوند، هزینههای درمان افزایش یافته و نیاز به داروهای گرانتر حس میشود.
وی توصیه کرد: مردم هنگام ابتلا به بیماری عفونی، حتماً باید مصرف آنتیبیوتیک را تنها با تجویز پزشک آغاز کنند، دارو را کامل مصرف کنند و از دادن همان دارو به بیماران دیگر یا استفاده برای بیماریهای مشابه خودداری نمایند.
دکتر خرم روز با اشاره به تجربه دوران کرونا گفت: در این دوران، به دلیل رعایت دستورالعمل های بهداشتی و شستن دستها، میزان عفونتها کاهش یافت که نشان از اهمیت پیشگیری دارد.
از جمله راههای مهم پیشگیری از عفونت، رعایت بهداشت دست، استفاده از ماسک و واکسیناسیون کودکان است که نقش مؤثری در کنترل شیوع عفونتها دارند.
وی تأکید کرد: مقاومت آنتیبیوتیکی چالشی جهانی است و به همکاری مردم و ارائهدهندگان خدمات سلامت برای کنترل این بحران نیاز دارد.