پخش زنده
امروز: -
محققان پژوهشگاه علوم وفنون هستهای ایران در کرج موفق به تولید بهبود دهنده آنزیمی آرد گندم ونان با روش پرتودهی گاما شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز؛ محققان پژوهشگاه علوم وفنون هستهای ایران در کرج موفق به تولید بهبود دهنده آنزیمی آرد گندم ونان با روش پرتودهی گاما شدند.
مجری طرح با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته چند ترکیب انزیمی برای بهبود کیفیت آرد و خمیر ثبت شده و استفاده میشود، اما در ایران تاکنون بهبود دهنده غیر شیمیایی استفاده نشده است گفت: یکی از دلایل آن دسترسی نداشتن به سویههای میکروبی است که قابلیت تولید آنزیمهای مورد نیاز در بهبود دهنده را داشته باشند.
وی گفت: یکی از مزیتهای روش اصلاح ژنتیکی میکروبها با روش پرتوتابی آن است که امکان دسترسی به سویههای موتانت میکروبی پایدار که قابلیت تولید اقتصادی آنزیمهای مورد نیاز در تولید بهبود دهنده را داشته باشند فراهم میکند.
وی خاطرنشان کرد: در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای سویههای جدیدی از قارچ تریکودرمای بومی کشور تولید شده است که توانایی تولید کمپلکسی از آنزیمهای زایلانازی یا تخمیرجامد را دارند و این فرآورده آنزیمی به عنوان ماده مؤثره بهبود دهنده آرد عمل میکند.
وی گفت: در این طرح برای کاهش هزینه تولید آنزیم از راهبرد افزایش بهره وری منابع کربن ارزان قیمت (سوبسترای ضایعات کشاورزی شامل سبوس ذرت وگندم به عنوان سوبسترای سلولزی) درشرایط بهینه سازی شده درفرمانتسیون مایع استفاده شده واین فراورده آنزیمی به صورت پودر دردست تولید است.
وی گفت: در کشورهای پیشرفته برای ایجاد بافت مناسب درخمیر وآرد از ایموسه فایرهای آنزیمی با منشا میکروبی استفاده میکنند که درکشور ما این فناوری پیش از این وجود نداشت واز بهبود دهندههای شیمیایی همچون جوش شیرین استفاده میشود که عوارض گوارشی زیادی برای انسان دارد.
مجری این طرح گفت: این بهبود دهنده در انواع آرد سفید و سبوسدار باعث بهبود کیفیت خمیر، بهبود بافت و حجیم شدن نان، تاخیر در بیات شدن و بهبود کیفیت رنگ دارد اکنون این طرح مرحله پژوهشی وفناورانه را پشت سرگذاشته و وارد مرحله نیمه صنعتی شده است.درصورتیکه بهبود دهنده آنزیمی ارد ونان به مرحله تولید برسد قیمتش یک دهم نمونههای اروپایی وآمریکایی است.