پخش زنده
امروز: -
اقتصاددانان معتقدند تعلیق ۹۰ روزه تعرفههای دولت آمریکا بر کالاهای وارداتی از دیگر کشورها، نه به خاطر «هنر تجارت» دونالد ترامپ بلکه به خاطر استیصال وی بود، زیرا رکود اقتصادی آمریکا احساس شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، روزنامه دیلی میل با درج این مطلب افزود: با سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ، از جمله جنگ تعرفهها و جنگ تجاری، موجب شده است کارشناسان اقتصادی هشدار دهند نزول آخرالزمانی اقتصاد آمریکا نزدیک شده است.
به نوشته این روزنامه تعرفههای دولت آمریکا بر کالاهای دیگر کشورها، آتش به بازارهای سهام جهان زد و نزدیک بود این آتش، به اوراق قرضه دولتی نیز کشیده شود.
افزایش شدید ارزش اوراق قرضه دولت آمریکا، از زمان همه گیری کووید در سال ۲۰۱۹ بی سابقه بود. به نوشته این روزنامه، همین موضوع موجب شد دونالد ترامپ، به تعلیق ۹۰ روزه تعرفهها بر کالاهای دیگر کشورها، به جز چین، متوسل شود تا مانع افزایش بهره بانکی، افزایش بهره قروض دولتی و ادامه بی ثباتی در اقتصاد آمریکا شود.
چارلی گاسپارینو (Charlie Gasparino)، کارشناس ارشد در فوکس بیزینس (Fox Business) گفت: زلزله در بازار اوراق قرضه، ترامپ را ناچار ساخت طرح هایش را فعلا کنار بگذارد. وی با اشاره به فروش آتشین اوراق قرضه در سه شنبه شب که به چهارشنبه این هفته نیز سرایت کرد، افزود: زمانی که بهره اوراق قرضه به سرعت به ۵ درصد افزایش مییابد، وضعیت مالی به صورت ناگهانی مختل میشود.
براساس گزارش شبکه سی ان بی سی (CNBC)، سه شنبه بهره اوراق قرضه ده ساله دولت آمریکا به بیش از ۴.۵۱ درصد و بهره اوراق ۳۰ ساله آن دولت نیز به ۵.۰۲ درصد افزایش یافت.
دیلی میل نوشت: اوراق قرضه معمولا محل مطمئنی برای سرمایه گذاری در آمریکا، به ویژه در زمانهای بی ثباتی است، اما تلاطم در بهره این اوراق نشان داد که بزرگترین اقتصاد جهان، خودش تا چه اندازه از سیاستهای دولت ترامپ، به لرزه در آمده است.
به گفته چارلی گاسپارینو منابع وی در دولت آمریکا میگویند: در حالی که دولت ژاپن در حال گفتوگو با دولت آمریکا بر سر تعرفهها بود، پیشنهاد خرید اوراق قرضه آمریکا را رد کرد، زیرا این کار را برای منافع ژاپن، نامناسب و محلی نامطمئن برای سرمایه گذاری دانست.
وی میافزاید: آن گاه نمایندگان دولت آمریکا ناچار شدند به کاخ سفید بروند و وضعیت را به روسای خود گزارش دهند، زیرا دیگر نمیتوانستند دیگر کشورها را به خرید این اوراق تشویق و یا وادار سازند.
اسکات بسنت، وزیر خزانه داری آمریکا مدعی است تعلیق ۹۰ روزه تعرفه ها، راهبرد رئیس جمهور آمریکاست نه افزایش تکان دهنده بهره اوراق قرضه، اما ترامپ خودش گفت که وضعیت اوراق قرضه را از نزدیک زیر نظر داشته و تصمیم گرفته است تعرفهها را فعلا برای ۹۰ روز معلق کند.
دولتها اوراق قرضه (نوعی سند بدهی) را برای گرداوری منابع مالی از بازارها برای تامین هزینههای عمومی منتشر و در ازای آنها بهره پرداخت میکنند.
بهطور معمول، نرخ بهره بدهی آمریکا بالا نیست، زیرا اوراق قرضه این کشور به عنوان سرمایهگذاری امن تلقی میشود، اما روز چهارشنبه نرخ بهره بهطور ناگهانی افزایش یافت و به چهارو نیم درصد رسید.
این افزایش پس از آن روی داد که ترامپ بر اعمال تعرفههای گسترده بر کالاهای وارداتی به آمریکا پافشاری کرد و در عین حال، جنگ تجاری واشنگتن با چین شدت بیش تری یافت، هرچند ترامپ روز چهارشنبه تعرفههای بالاتر برای برخی کشورها را به مدت نود روز به تعویق انداخت.
پس از آنکه آمریکا از نیمهشب چهارشنبه تعرفهای ۱۰۴ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کرد، پکن با تعرفهای ۸۴ درصدی بر محصولات آمریکایی واکنش نشان داد. ترامپ بعدها این تعرفه را به ۱۲۵ درصد افزایش داد.
بازارهای سهام در روزهای اخیر به دلیل شدت گرفتن جنگ تجاری جهانی و ترس از افزایش قیمتها به شدت افت کردهاند. هرچند پس از اعلام تعویق نود روزه و کاهش تعرفه متقابل به ۱۰ درصد برای دیگر کشورها از سوی ترامپ، ارزش سهام در بازارهای جهان، از جمله آمریکا افزایش یافت. اکنون فروش اوراق قرضه در آمریکا مشکلی بزرگ برای بزرگترین اقتصاد جهان به شمار میرود.
دیلی میل نوشت دانیلا هیل (Danielle Hale)، اقتصاددان ارشد در موسسه ریلتول (Realtor) هشدار میدهد با بالا رفتن بهره اوراق قرضه، بهره بانکی افزایش خواهد یافت که در هفتههای اخیر، اثر آن آشکار شده است و با ادامه این روند، به ۷ درصد افزایش خواهد یافت. به نوشته این روزنامه، گرگ مک براید(Greg McBride)، مدیر تحلیل بازارها در بانک ریت (Bankrate) نیز میگوید بالا رفتن بهره اوراق قرضه، موجب فشار بیشتر بر مشتریان خواهد شد.