• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۷۹۳۶۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۷
آبادان » اجتماعی

آبادان شهر محرومیت‌ها

آبادانی‌ها از بدیهی‌ترین خدمات شهری محروم هستند.

آبادان شهر محرومیت‌هابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان؛ آبادانی‌ها از بدیهی‌ترین خدمات شهری محروم هستند. (این جمله نه از زبان یک شهروند آبادانی و نه از زبان یک خبرنگار چموش، بلکه از زبان فرماندار ویژه آبادان در توصیف شهری گفته شده است که روزگاری مرفه‌ترین شهر کشور بود.) مهر/https://www.mehrnews.com/news/۴۷۶۱۷۰۹
آری، آش آنقدر شور شده است که حتی آشپز هم زبان به گله گشوده است. گلا یه‌ای که سال‌های سال است از زبان مردم محروم این شهر مطرح می‌شود، اما گوش شنوایی و مسئول دلسوزی نیست.
آنقدر از مشکلات این شهر گفتیم و گفته اند که دیگر چیز جدیدی برای گفتن وجود ندارد، اما متاسفانه مشکلات همچنان پابرجاست و نه تنها کمتر نشده که بیشتر هم شده است.
شهر جوان، اما فرسوده من
آبادان شهری است که در اوج جوانی فرسوده شد. شهر آبادان به نسبت بسیاری از شهر‌های دیگر کشورمان شهر چندان قدیمی تلقی نمی‌شود. در واقع سِن شهر آبادان در سرزمین باستانی ایران و در استان باستانی خوزستان کمی بیش از صد سال است و این سن برای یک شهر، سنی بسیار جوان می‌شود.
برای درک بهتر این امر بهتر است که بدانیم قدمت شهر شوش در خوزستان به هزاره چهارم قبل از میلاد، شهر ایذه به دو هزار سال قبل از میلاد مسیح، شهر اهواز بیش از هزار سال و حتی خرمشهری که در جوار آبادان قرار دارد به بیش از دو هزار سال پیش بر می‌گردد و حال بهتر در می‌یابیم که آبادان در میان شهر‌های خوزستان چقدر جوان و نوپاست. البته تا پیش از ساخت پالایشگاه در جزیر آبادان روستایی در همین جزیره به نام"عبادان" وجود داشته است، اما قدمت شهر آبادان به قدمت پالایشگاه آن است.
اما این شهر در اوج جوانی فرسوده و بی رمق است و به شهر‌های امروزی هیچ شباهتی ندارد. شهری که زمانی یکی از زیباترین شهر‌های خاور میانه بود. ریچارد آنتونی استوارت در کتاب معروف خویش به نام «سپیده دم در آبادان» (ترجمه سیدحسن جزایری چاپ ۱۳۹۰)، این شهر را معجزهء نفت و اصولا" قطعه‌ای جدا شده از محلات ثروتمند نشین و مدرن شهر‌های لندن و نیویورک توصیف کرده است.
آبادان شهری صنعتی، اما فاقد امکانات رفاهی
آبادان شهر محرومیت‌هاآبادان دارای بزرگترین پالایشگاه کشور و نیز پتروشیمی و بندری بزرگ و موقعیت مهم تجاری و جغرافیایی است.
این شهر به دلیل همجواری با دو رودخانه اروند و بهمنشیر در پیرامون خود، حاصلخیز‌ترین جزیره کشور و نیز جزیره است که بیشترین میزان آب شیرین را در میان سایر جزایر ایرانی دارد. همچنین یکی از قطب‌های مهم تولید خرمای کشور است.
همجواری با کشور عراق نیز بر موقعیت و اهمیت جغرافیایی آن افزوده است و در واقع آبادان به همراه خرمشهر تنها شهر‌های بزرگ کشور هستند که در نقطه صفر مرزی قرار دارند.
آبادان همچنین تنها شهر کشور است که فرهنگی تجاری صنعتی دارد و هیچ شهری دیگری را درکشور پیدا نمی‌کنید که دارای این خصوصیت باشد.
برخی شهر‌های کشور فرهنگی کشاورزی (مانند یزد و کاشان)؛ و برخی فرهنگی کشاورزی و صنعتی (مانند اصفهان) و یا فرهنگی تجاری (مانند بندر عباس) و یا تلفیقی از این‌ها هستند، ولی آبادان تنها شهر کشور است که با پالایشگاه و بندر رشد کرد و فرهنگ مردم این شهر متاثر از این امر است.
آبادان تا پیش از آغاز جنگ تحمیلی انقلاب با داشتن ۲۸ سینمای سالنی و رو باز، بیشترین تعداد سینما را به نسبت جمعیت، به خود اختصاص داده بود و در آن دوران یکی از باسوادترین شهر‌های کشور محسوب می‌شد. (درگاه ملی آمار کشور https://www.amar.org.ir/)
آبادان شهر اولین ها:
آبادان شهر محرومیت‌هانخستین پالایشگاه خاورمیانه - سال ۱۲۹۱
نخستین انجمن عکاسی در خاورمیانه - سال ۱۳۳۱
نخستین پتروشیمی ایران - سال ۱۳۴۵
نخستین روابط عمومی ایران
نخستین آتش نشانی ایران - سال ۱۳۰۵
نخستین ایستگاه رادیویی پس از تهران - سال ۱۳۳۲
نخستین مرکز تلویزیونی پس از تهران - سال ۱۳۳۸
نخستین پیست موتور سواری، ماشین سواری، اسکواش، گلف و سالن بیلیارد در ایران
نخستین خطوط اتوبوسرانی درون شهری
نخستین راه آهن درون شهری در ایران
نخستین شبکه فاضلاب شهری در ایران
نخستین تیم رسمی فوتبال در ایران - سال ۱۳۱۲
نخستین کودکستان در ایران - سال ۱۳۲۵
نخستین تاکسی هوایی
نخستین تاکسی تلفنی
راه اندازی اولین کامپیوتر کشور در پالایشگاه آبادان
نخستین نشریه مدرسه‌ای در مدرسه رازی آبادان
نخستین دانشکده تخصصی نفت - سال ۱۳۱۸
نخستین نشریه داخلی سازمان تحت عنوان مشعل، شرکت نفت
نخستین مرکز آموزشگاه فنی و حرفه‌ای - سال ۱۳۱۲،
۲۱ لاین خطوط هوایی به کشور‌های مختلف به صورت مستقیم
نخستین سالن اجتماعات و نمایش در مدارس کشور
نخستین مدرسه غیرانتفاعی (مکتب دانش)
(سایت راسخون -۱۱۵۵۲۰۲ https://rasekhoon.net/news/show/)
همین امر شهر آبادان را تبدیل به شهری مدرن و پیشرفته کرده بود، ولی حالا وضعیت شهر آبادان در حد اهمیتش نیست. شهری که وقتی در کوچه و خیابان‌های آن قدم می‌زنیم تنها چیزی که به ذهنمان می‌رسد حسرت روز‌های گذشته است.
کم بود کمتر شد
دیر زمانی شهروندان آبادانی گله‌مند بودند که شهرداری‌ها فقط در یکی دو ماه پایان سال به ساماندهی شهر می‌پردازند وکمی به شهر رنگ و رو می‌دهند و در ماه‌های دیگر سال توجهی به شهر ندارند. ولی حالا چندین سال است که مسئولان این شهر همان اندک توجهی راکه در ماه‌های اخر سال به این شهر داشتند، از آن گرفتند. حالا آبادان مانده است و کوهی از مشکلات که همچنان بزرگتر و بزرگتر می‌شود.
در جلسات متعددی که در فرمانداری آبادان برای رفع مشکلات شهری برگزار شد بار‌ها و بار‌ها فرماندار ویژه آبادان از مشکلات این شهر گله کرد و گلایه‌های فراوانی از مسئولین ذیربط داشت.
آبادان هنوز در جنگ
آبادان شهر محرومیت‌هادوران جنگ تحمیلی دوران سختی برای شهرستان آبادان بود. در این دوران شهر آبادان خسارات زیادی را به خود دید در دوران دفاع مقدس شهر آبادان تقریباً ویران شد، اما همیشه این امید وجود داشت که پس از پایان جنگ تحمیلی این شهر دوباره همچون گذشته زیبا و پابرجا شود جنگ پایان یافت، اما با گذشت بیش از ۳۳ سال از دوران جنگ تحمیلی این شهر هنوز ویرانه‌های آن دوران را در خود دارد.
آبادان هنوز درگیر ویرانی‌های دوران جنگ است شهری که به "زبان " بازسازی شد و در "عمل" موهمچنان در نیازمندی عمران باقی مانده است.
وقتی که رئیس سازمان بازرسی کل کشور در آذر ماه گذشته از این شهر بازدید کرد با صحنه‌هایی مواجه شد که او را بسیار متعجب کرد و باور سخت بود که آبادان پرآوازه این چنین مملو از ویرانی و آلودگی باشد.
حجت الاسلام درویشیان از محلات زیادی در آبادان بازدید کرد، محلاتی که برای او هم تصور درک غیر قابل باور بود. وقتی از مسئولان مختلف علت این همه ژولیدگی، ناهماهنگی و ویرانی را سوال کرد هر مسئولی به گونه‌ای طفره می‌رفت. یکی می‌گفت مشکلات در دست بررسی است، یکی میگفت برنامه داریم، یکی میگفت به زودی شروع خواهیم کرد، خلاصه اینکه هر مسئولی به گونه‌ای خودش را توجیه می‌کرد، اما هیچ کس به آن‌ها نگفت که از دوران جنگ تحمیلی تا کنون بیش از سه دهه گذشته است و مسئولان هر سال به مردم وعده رفع مشکلات را میدهند، ولی این وعده‌ها هنوز عملی نشده است.
شهری ژولیده بدون نظافت
با گشت و گذاری ساده در کوچه و خیابان‌های شهر آبادان، به راحتی می‌توان وضعیت نا مناسب شهری و نارضایتی شهروندان را مشاهده کرد. شهروندان آبادانی، هم مکررا با مراجعه به صدا و سیمای مرکز آبادان و هم در تماس‌های تلفنی بسیار از این مسئله همواره گله‌مند بوده اند.
یک شهروند آبادانی در دیدار با خبرنگار صدا و سیمای مرکز آبادان، زبان به گلایه گشود و گفت: وضعیت شهر آبادان اسفناک است و من به عنوان یک شهروند به شدت از این وضعیت ناراحت هستم. مسئولان به این سوال من پاسخ دهند که ما آبادانی‌ها باید چند سال دیگر صبر کنیم تا شهرمان آباد شود. چون آبادان آباد نیست.
خانم شهروند دیگری که اهل ماهشهر بود و برای درمان پزشکی به آبادان آمده در این زمینه گفت: همیشه آبادان در ذهن مردم ایران شهری مهم و آباد بوده است و من به عنوان یک غیر آبادانی وقتی به این شهر می‌آیم واقعا تاسف میخورم که چرا وضعیت این شهر این قدر اسف بار است.
وی افزود: وضعیت بسیاری از محلات آبادان همچون ویرانی‌های دوران جنگ است که انسان را متحیر می‌کند. واقعا چرا وضعیت این شهر اینگونه است؟
شهروند دیگری که پراکنده بودن زباله‌ها در سطح شهر را یکی از علل به خطر افتادن سلامت شهروندان می‌داند، می‌گوید: ناتوانی یا کم کاری شهرداری در جمع آوری زباله‌هایی که به شکل فراوان در برخی کوچه‌ها و خیابان‌ها پراکنده شده سبب شده تا علاوه بر تجمع حیوانات موذی و سگ‌ها و پشه‌ها در اطراف پسماند‌ها بوی مشمئز کننده آن مشام هر رهگذری را بیازارد.
خانم دریس شهروند آبادانی می‌گوید: همه محلات آبادان را خاک گرفته است. در سال‌های دور پاکبانان شهرداری هر روز برای نظافت می‌آمدند، اما اکنون سالهاست که هفته‌ای یک یا دو بار می‌آیند. وضعیت شهر را به جایی رسانده اند که مردم بزرگ‌ترین مطالبه شان جمع آوری زباله از سطح کوچه و خیابان‌ها شده است، این واقعا جای تاسف دارد که بدیهی‌ترین امور در هر شهری برای آبادانی تبدیل به یک آرزو شده است و آن داشتن یک شهر تمیز و عاری از زباله است.
شهروند دیگری می‌گوید: آبادان کلکسیون مشکلات است البته ضعف مدیریتی مهم‌ترین این مشکلات است که با کمال تأسف در مقاطع مختلف کار به اهلش سپرده نشد.
شهروند دیگری گفت: ما آبادانی‌ها صبح که از خانه مان بیرون می‌آییم به جز زباله و فاضلاب‌های بالا زده و کوچه‌های کثیف و چاله چوله‌های فراوان، چیز دیگری را نمی‌بینیم، جدی‌ترین نیاز فعلی آبادان نظافت عمومی شهر است.
سید مجتبی محفوظی نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز به دفعات از وضعیت نا مناسب شهری گله کرده است. وی در این زمینه می‌گوید: اینجا آبادان است، شهری که عنوانش با حقیقت موجودش فاصله زیادی دارد.
وی افزود: در بازدید از مناطق دارای بافت فرسوده در شهر آبادان، هفت منطقه شناسایی شده و به طور عمده در سلیچ شرقی و غربی و ذوالفقاری واقع است، که وضعیت بسیار شرم آور و غیر قابل قبول است.
وی با تاکید بر اینکه پیگیر رفع مشکل هستیم گفت: البته کاهلی زیادی نیز در این باره انجام شده و اگر این روند ادامه یابد باز هم هیچ اتفاق خوشایندی نمی‌افتد و کاری از پیش نمی‌رود، لذا بایستی ضمن خروج از کاغذ بازی در این باره، کار جهادی انجام شود.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی افزود: آبادان شهری ملی و پرآوازه است که نیاز به مدیریتی در حد خودش دارد لذا اگر این روندی که طی ۳۲ سال گذشته طی شد بخواهد همچنان دنبال شود نمی‌توان به آینده آن امیدوار بود. برای خروج از وضعیت کنونی نیاز به عزم جزم و همت والای مسئولان و اقدام جهادی و جدی در این باره داریم و کوتاهی‌ها پذیرفتنی نیست.
جلیل مختار نماینده دیگر آبادان در مجلس شورای اسلامی هم در مورد نابسامانی‌های این شهر گفت: بنابر آمار ستاد بازآفرینی شهری ۶۰ درصد بافت شهری آبادان فرسوده است که از این لحاظ آبادان نسبت به دیگر مناطق کشور وضعیت نابسامانی دارد.
وی به کمبود اعتبارات اختصاص داده شده به شهرداری آبادان اشاره کرد و افزود: شهرداری آبادان با اعتبار فعلی قادر به حل مشکلات ناشی از بافت فرسوده شهری نیست.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی پور امام جمعه آبادان هم بار‌ها و بار‌ها از وضعیت غیر بهداشتی و نابسامان خیابان‌های شهر گلایه کرده است. وی می‌گوید: وضعیت شهر آبادان از حیث بهداشتی خوب نیست و مشاهده گرفتگی فاضلاب در خیابان‌ها و کند و کاری‌هایی که ترمیم نشده و رها شده اند، آدم را شرمنده مردم می‌کند.
وی افزود: چه کسی بایستی به این مسائل رسیدگی کند، این‌ها سبب ناراحتی مردم و انتقاد‌های فراوان و مکرر آن‌ها شده، مسئولان باید در انجام وظایفشان بکوشند..
عالی‌ترین مقام اجرایی شهر هم گله‌مند است
آبادان شهر محرومیت‌هافرماندار ویژه شهرستان آبادان هم به دفعات، در جلسات مختلف و در مناسبت‌های مختلف، از وضعیت نابسامان شهر آبادان انتقاد کرده است. وی در این زمینه گفت:: جمع آوری زباله، لایروبی و خروج آب‌های سطحی، بهبود و افزایش سرانه فضای سبز، آسفالت معابر، جلوگیری از سد معبر، نخاله برداری و جلوگیری از دپوی زباله، بهبود وضعیت مبلمان شهری، تسهیل گره ترافیکی و جمع آوری سگ‌های ولگرد، خدماتی هستند که مردم از شهرداری آبادان انتظار دارند و تاکنون محقق نشده است.
زین العابدین موسوی با تاکید بر اینکه نقاط زیادی از شهر مملو از زباله است افزود: انباشت آب‌های سطحی صدای مردم را در آورده است چه مسئله‌ای وجود دارد که شهرداری نمی‌تواند ۶۹ کیلومتر کانال خروج آب‌های سطحی را در فصول بارشی و بحرانی مدیریت کند.
وی همیچنین با انتقاد شدید از وضعیت فضای سبز آبادان یادآور شد: فضای سبز بسیاری از مناطق آبادان تبدیل به نیزار شده است. چرا برای ریشه کنی نیزار‌ها هیچ کاری انجام نمی‌دهید؟ چرا اجازه می‌دهید فضای سبز آبادان به یغما برود، چرا اجازه می‌دهید فضای سبز تبدیل به پارکینگ شود.
فرماندار ویژه شهرستان آبادان افزود: نخاله‌های ساختمانی شهر هم امان مردم را بریده است، کوچه‌ها و خیابان‌ها پر از گودال و چاله است، اگر باعث حادثه یا ایجاد تصادف شد چه کسی پاسخ می‌دهد شهردار یا شورا؟ چرا در شهری که اگر جنگ نبود بیش از یک میلیون جمعیت داشت و اکنون ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد این همه مشکلات ترافیکی وجود دارد؟ چه برنامه‌ای برای جمع آوری سگ‌های ولگرد دارید؟ حتما باید اتفاق ناگواری پیش آید که به فکر حل مشکلات باشید؟ چرا از پس ۲۰۰ متکدی که بسیاری از آن‌ها معتاد و کارتن خوابند، بر نمی‌آیید؟
همه می‌دانند، اما چه کسی باید اقدام کند؟
حال میدانیم که همه مسئولان از درد‌های این شهر مظلوم آگاهند. همه میدانند که این شهر در حد نامش نیست. همه می‌دانند که آبادان بدیهی‌ترین امکانات را ندارد، حال این سوال مطرح است که مسئولان همه میدانند پس چرا کاری نمی‌شود؟ چرا امروزِ آبادان بدتر از دیروز آن است.
مسئولان آبادان باید بدانند که خودشان باید برای رفع این مشکلات اقدام کند و با لفاظی مشکلی حل نمی‌شود.
گذشته شهرم آرزوست
حال امیدواریم مسئولان این شهر همت کنند و مشکلات سی و چند ساله این شهر را برای همیشه بر طرف کنند تا وقتی که در کوچه و پس کوچه‌های شهرمان قدم میزنیم حسرت گذشته شهرمان را نخوریم.
نویسنده: شاپور زبردست
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
جوابش خيلي ساده هست.
من يك بيسواد هستم.يعني تحصيلاتم كم است .ولي اين را خوب مبدأ نم.
مسولين بجاي كمك به دیگران .... ابادان خودمان را اباد كنند و بسازند.و زيرساخت هاي ان را تقويت كنند.
تو رو خدا به اين شهر برسيد .اكر ايراني هستيد و وطن را دوست داريد.به ابادان برسيد..مردم يادشان نرفته در زمان قبل ..عروس خاورميانه ابادان بود .به لطف او....
الان لبنان اين نام را دزديده
نظر شما
آخرین اخبار
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان؛ ادامه پیگیری‌ها برای دستگیری ضارب سوم
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
بازدید فعالان رسانه‌ای بین المللی از نمایشگاه هسته‌ای
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
جلسات صحن و کمیسیون‌های مجلس ۱۴۰۴/۰۴/۲۹
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
ثبت جهانی دره خرم‌آباد گامی برای توسعه گردشگری در لرستان
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
تقویم روز و اوقات شرعی دوشنبه ۳۰ تیر
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
غزه تنهاتر و مظلوم‌تر از همیشه
خرید تضمینی بیش از ۸۵ هزار تن گندم در آذربایجان شرقی
برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای اقتدار شمال غرب تبریز
ضرورت صرفه جویی در مصرف آب
تجلیل از خادمان و خدمتگزاران حسینی در تبریز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
انفجار یک ساختمان در خیابان باهنر رشت
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
موافقت با تشکیل کمیسیون مشترک سازمان ملی مهاجرت براساس اصل ۸۵ قانون اساسی