زنبورهای دراگون و تریکوگراما، جایگزینی مناسب به جای سم پاشی شیمیایی هستند و تا ۹۵ درصد آفت را کنترل میکنند.
حذف سم پاشیها، صرفه جویی در هزینه، حذف عوارض ناشی از وجود سم در محصول برای مصرف کننده و همچنین جلوگیری از نابودی حشرات مفید از مزیتهای این روش است.
یک نوبت سم پاشی در هر هکتار به طور میانگین پانصد هزار تومان هزینه دربردارد، اما در حال حاضر با پیگیری جهادکشاورزی استان همدان ۴ نوبت از این دو نوع زنبور توزیع خواهد شد.
دو نوبت توزیع زنبور رایگان و دو نوبت بعد هم با هزینه کشاورز انجام میگیرد و هزینهای کمتر از یکصد هزار تومان توسط کشاورز پرداخت میشود.
با هدف کنترل بیولوژیکی آفت کرم ساقه خوار ذرت از دو نوع زنبور استفاده میشود که در مرحله تخم آفت از زنبور تریکوگراما استفاده میشود که در بستههای کاغذی کوچک محتوی حدود چهارصد شفیره زنبور است.
درصورت خارج کردن شفیره زنبور از محیط خنک به مزرعه، پس از ۲۴ ساعت رشد و وارد زمین زراعی میشوند و به دنبال تخم آفت پرواز و بر روی آن مینشیند و داخل تخم آفت تخم گذاری میکند.
درنتیجه تخم آفت را غیرفعال کرده و در نهایت از تخم آفت به جای کرم آفت، زنبور تیرکوگراما بیرون میآید.
در مرحله بعدی یعنی زمانی که لاروهای آفت در مزرعه هستند از زنبور درگون استفاده میشود.
در این مرحله این زنبورها کرمها را از روی بو مییابند و آنها را نیش زده و فلج میکنند، روی بدن آنها تخمگذاری کرده و لارو زنبور، کرمها را از بین میبرند.
در شهرستان تویسرکان ۹۰۰ هکتار زیرکشت ذرت و ۱۲۰ هکتار زیر کشت گوجه فرنگی است که در مرحله اول تاکنون، در ۳۰۰ هکتار از سطح مزارع حشره شکارگر رهاسازی شده است.
مرحله دوم بیست روز پس از رهاسازی مرحله اول انجام میشود.